söndag 18 augusti 2024

"Den mjuka staten"

Jag brukar normalt sett inte uppskatta det som Lena Andersson skriver i Svenska Dagbladet. Men i dagens ledare - som är den andra i en serie - tar hon upp en tydligen ovanligt absurd bok - Erik J. Olssons och Catharina Grönqvist Olssons "Den mjuka staten".

Den hävdar i princip att staten har blivit alltför mjuk (de menar uppenbarligen snarare mjäkig) - och det beror på att kvinnor fått alltför stor makt. Det har skapats en "feminin kultur" som lett till en alltför "mjuk" linje när det ex.vis gäller invandring, familjepolitik och kriminalitet.

Detta beror alltså på att kvinnor har fått för mycket makt.

Vissa länder i Europa är dock tydligen bättre än Sverige. Lena Andersson citerar från boken:
”Inom EU är det främst Polen, Slovakien, Tyskland, Ungern och Österrike som har en utpräglat maskulin kultur. … Bland dessa har särskilt Ungern utmärkt sig för ett maskulint förhållningssätt, inte minst i invandringsfrågan men även i fråga om familjepolitiken.”

Lena Andersson kommenterar:
"Denna ”kulturskillnad”, menar författarna, är vad som har föranlett den svenska skepsisen mot landet."

Om kvinnor hade haft mindre makt i Sverige hade tydligen - enligt författarna till boken - Orbans regim varit betydligt populärare i vårt land... Kanske inte helt uteslutet, men det säger i så fall något ganska obehagligt om män som grupp.

Men det finns ett annat påstått problem som enligt författarna orsakats av kvinnomakt. Det är den så kallade cancelleringen. 

Lena Andersson skriver:
"Ett allvarligt påstående i boken är att senare års intellektuella gissel, cancellering av oönskade åsikter och personer, beror på feminiseringen. Utfrysning stämmer nämligen med kvinnlighetens naturliga metoder för hantering av avvikare, liksom med dess konsensusmässiga, utjämnande, snällt undfallande men därför också lönnaggressiva sätt att umgås." 

Cancellering av oönskade personer är alltså något som är grundade i den kvinnliga naturen.

Och då kommer den direkt mördande replik av Andersson som fick mig att lägga ut detta inlägg.

"Varför kalla en företeelse feminin som har utövats med större konsekvens och precision av hårda herrar som Josef Stalin och Joseph McCarthy, av den inte alltför kvinnodominerade inkvisitionen, av alla despotier som någonsin existerat?"

Därmed har hon nog sagt det som behövs för att göra författarna svarslösa. Om de har något i huvudet.

Som jag inledningsvis sa, brukar jag sällan hålla med Lena Andersson. Men det hon säger i detta sista citat är så träffande, att jag kände att jag helt enkelt måste lägga ut det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar