onsdag 22 maj 2024

Hamas - inte en lösning, men en del av problemet

Att tro att det bästa sättet att bekämpa Israels utrotningskrig mot palestinierna är att stöda Hamas är ett fatalt misstag. En av de organisationer son fallit i denna fälla är den brittiska organisationen Socialist Workers Party (SWP),  som entusiastiskt hyllade Hamas oktoberattack. I denna artikel kan vi ta del av en genomtänkt kritik från vänster av SWP:s linje. 

De är hämtad från webbsidan från en annan brittisk vänstergrupp - Socialist Party. Det är en organisation som en gång kallades "Militant Tendency" och som för inte så länge sedan var systerorganisation  till den svenska gruppen Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv. 

Det är den inte längre nu, efter en splittring i den internationella organisation som  de båda grupperna ingick i. 

Jag har inga som helst åsikter om den splittringen, men Socialist Partys kritik mot SWPs linje är som sagt genomtänkt och tankeväckande. 

I själva verket ledde Hamas terrorattack till ett fruktansvärt bakslag för palestinierna - såväl i Gaza som på Västbanken. 

Att tro att "fiendens fiende är min vän" är att tankefel som ofta leder till katastrofala ställningstaganden.

Hamas är en organisation som inte alls förespråkar ett demokratiskt sekulärt Palestina. Det är en religiös högerorganisation  som vill upprätta en auktoritär teokratisk stat - med en kapitalistisk ekonomi.  Denna grundlinje kombineras med en terroristisk taktik. 

Denna linje har gett den sionistiska högern  i Israel en förevändning att starta en fruktansvärd utrotningskampanj mot palestinierna i Gaza, såväl som en ökad terror mot palestinierna på Västbanken. 

Hamas är alltså ingen lösning - de är definitivt en del av problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar