onsdag 5 februari 2020

Privatisering...

/Från min huvudblogg den 28 januari 2020. /

Den 1 februari tas min, och ett stort antal andra Hovsjölägenheter, över av ett privatföretag. Det är allmännyttiga Telge Bostäder som fattade beslut om utförsäljningen.  Telge Bostäder är ju politiskt styrt men alla partier utom Vänsterpartiet röstade för att sälja ut hälften av alla dess lägenheter i Hovsjö till ett privat företag.

Idag har den första hyresavin kommit  från den nye ägaren. Jag märker att jag får upp starka känslor av  olust, ångest och illamående. Jag märker att jag reagerar hårdare än jag trodde jag skulle göra.

Jag inser att jag varit privilegierad i ett avseende. Så vitt jag minns har ingen av ägarna till de bostäder jag har haft sedan jag blev vuxen och började skriva kontrakt själv varit vinstdrivande företag. De "vanliga" lägenheter som jag bott i har varit allmännyttiga. Och förutom det har det varit studentrum, folkhögskolekorridorer och annat där ägarna inte heller varit vinstdrivande företag.

Men den nye ägaren är en sådan. Missförstå mig inte., jag vet inget om detta företag mer än att det är ett vinstdrivande privatföretag. Det är illa nog, men det är alltså inte så att jag vaknat upp en dag och upptäckt att jag har fått en ägare som denna...

Jag vet alltså inget direkt negativt om den nye ägaren - mer än att det som sagt är ett vinstdrivande företag. Och det räcker alltså för att ge mig olust...

Det har varit en form av trygghet med bostadsföretag som är ägda av samhället - eller ex.vis av Stockholms Studentkår. Det är företag som är skapade för att tillgodose allmänna behov. Inte för att ge vinster till en privat ägare.

Förändringen ger mig alltså psykiskt, och till och med fysiskt obehag.,

Detta om mina känslor. Mina åsikter är att alla hyreshus ska ägas av allmännyttan eller av ideella föreni8ngar. Jag har inget emot att någon ska kunna äga sin egen bostad, men jag har definitivt något emot att någon eller några personer privat ska kunna äga andras bostäder.

Jag anser att alla privata bostadsföretag bör konfiskeras, dvs socialiseras utan ersättning. Bostad är ett livsviktigt behov för de flesta människor. Därför anser jag att bostäder är för viktiga för att man ska låta privata intressenter profitera på dem.

Det finns dock en liten ljusglimt i det hela. Jag ringde Telge Bostäder och frågade om jag skulle få någon fördel av att jag bott hos dom 13 år, om jag skulle ställa mig i kön till deras icke privatiserade lägenheter. Jag fick svaret att så var fallet....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar