tisdag 10 oktober 2023

Brittiska SWP och Hamas´attack

/Jag har gjort en del förändringar i texten.)

Det går att göra olika bedömningar om vilka följder Hamas massmord på civila kommer att få men man förväntar sig inte att en organisation som kallar sig socialistisk öppet hyllar detta.

Men så gör denna artikel i brittiska vänstergruppen Socialist Workers Partys  tidning "Socialist Worker". Den har rubriken "Rejoice as Palestinian resistance humiliates racist Israel" och underrubriken "Like the Tet Offensive in Vietnam in 1968, the Palestinians’ surprise attack has humbled imperialism"

Den följs av två andra artiklar med liknande tema.

Jämförelsen mellan Hamas attacker och Tetoffensiven, som är det genomgående temat i artikeln, är absurd. Skillnaden är bland annat att Tetoffensiven var avsedd att slå mot militära mål, inte mot civilbefolkningen. 

FNL hade ett de facto stöd av den stora majoriteten av befolkningen i Sydvietnam, även om det inte alltid var aktivt.  Hamas kan inte få stöd av den stora majoriteten av befolkningen i Palestina, inte ens om alla palestinier plötsligt skulle börja stödja Hamas.

Anledningen är att den judiska befolkningen utgör minst hälften av människorna i det område som historiskt sett har setts som Palestina. Visst, de kom dit som ett led i ett kolonialt projekt, men det ändrar inte läget på marken nu. 

FNL kunde förlita sig på den stora majoriteten av befolkningen.  Den stod deras sida, eller stödde i alla fall inte deras motståndare,   För att kunna stå upp mot staten Israel krävs att ett palestinskt ledarskap för en politik som på något sätt kan vinna en någorlunda stor del av den judiska befolkningen - eller åtminstone inte göra dem till dödsfiender.

Men det är det sistnämnda som Hamas nu gör allt för att åstadkomma. Blodiga - och oförsvarliga - attacker mot den israeliska civilbefolkningen riskerar att driva en stor majoritet av den judiska befolkningen i Israel in i armarna på de mest extrema sionisterna.

Och det kan endast leda till blodiga nederlag för palestinierna.

Det är förstås totalt omöjligt för Hamas att - ens i allians med de andra centrala palestinska strömningarna - militärt erövra Israel - en stat som dessutom har atombomber.

Hamas massmord på civila drabbar såväl den israeliska som palestinska civilbefolkningen - den första direkt, den anda indirekt. Hamas´linje är en katastrof, och i slutändan kommer denna katastrof framförallt  att drabba den palestinska civilbefolkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar