torsdag 23 februari 2023

Bör offentliga bokbränningar förbjudas?

Att endast förbjuda att offentligt bränna just Koranen kommer endast att gynna islamofober, som sedan kommer att kunna utveckla konspirationsteorier om att detta visar att muslimerna snart tar över Sverige. 

Att endast förbjuda brännande av religiösa urkunder kommer att reta Humanisterna och möjligen också Vetenskap och Folkbildning. Som kan bli upprörda över att vad de ser som religiös vidskepelse gynnas.

Frågan är om inte alla offentliga bokbränningar bör ses som ett hatbrott. Det är inte en del av yttrandefriheten, eftersom det inte handlar om att yttra sig utan om att symboliskt förinta andras yttranden. 

Inte bekämpa dem, inte argumentera mor dem, inte ens att säga att de är vidriga. Utan förinta dem. 

Jag kan inte se att ett förbud mot offentliga bokbränningar kan skada någon.  Inga rationella människors frihet kommer att hotas. 

Att offentligt bränna böcker är en otäck handling. "Där man bränner böcker bränner man till slut även människor", sa Heinrich Heine 1821. Det stämde i vilket fall som helst i Nazi-Tyskland, där bokbål föregick Förintelsen med nio år. 

Så förbjud gärna offentliga bokbränningar. Alla. Men om den bok som råkar brännas är bok- och människo-brännaren Adolf Hitlers Mein Kampf kan ju kanske den som bränner frias pga förmildrande omständigheter...

Johannes Gutenberg, uppfann boktryckarkonsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar