måndag 22 augusti 2022

Rösta på Vänterpartiet!

 Jag kommer att rösta på Vänsterpartiet i valet. Och uppmanar alla andra att göra det. 

Detta val är ett viktigt val. Det är viktigt av flera skäl - framförallt för att det är nödvändigt att stoppa en borgerlig regering, dominerad av Moderaterna i en nära allians med Sverigedemokraterna. Det skulle bli en av de mest reaktionära regeringar vi sett i Sverige. Man får nog gå mer än hundra år bak i riden för att finna en lika reaktionär regering...

Dessutom skulle (bland annat) en sådan blåbrun regering vara ett effektivt hinder mot kampen för att stoppa privatiseringen av skolan.

Men Socialdemokraterna är inte längre ett vänsterparti. Det vill regera med det nyliberala Centern, och dessutom kraftigt anpassa sig till deras politik. Nu säger visserligen numera även V att de vill regera med C, vilket jag inte alls uppskattar. Men en röst på V är ändå det bästa sättet att motverka Centerns chanser att vrida regeringspolitiken än mer åt höger. 

Dessutom vill ju C absolut inte regera med V - så en röst på V är ett sätt att motverka Annie Lööfs planer på att marginalisera vänstern i svensk politik. 

Den viktigaste frågan i världen idag är annars att bekämpa den globala uppvärmningen. Det inser också Vänsterpartiet,   vilket även det är ett bra skäl att rösta på V.  Sedan är det en annan sak att V nog inte dragit de fulla konsekvenserna av detta. Jag förstår mycket väl logiken bakom kravet på att sänka bensinskatten, men jag anser ändå att det är helt och hållet fel. 

Det bästa som kan hända i valet är en rödgrön majoritet, med ett mycket starkt vänsterparti. 

Men samtidigt anser jag (pga klimatfrågan) att ett starkt Miljöparti  i just riksdagsvalet på ett sätt  är något positivt. I de lokala valen  har MP till och från spelat en mycket förrädisk roll  - de har inte så sällan samarbetat  med de regeringsfientliga borgarna, och till och med med M. Men hotet från Sverigedemokraterna torde i dagens läge vara ett absolut hinder för dem att i just i riksdagsvalet samarbeta med något annat borgerligt parti än - Centern...

Centern är annars nån sorts olustig joker i svensk politik. Jag skulle absolut föredra att V skulle deklarera att de vare sig vill regera med C - eller samarbeta med C om budgetfrågor. På sätt och vis verkar C vare mer "klassmedvetet" än V. De ser V som sin klart deklarerade fiende, och det talar till V.s fördel. Tyvärr är inte den inställningen ömsesidig...

Alltså - jag anser att en röst på Vänsterpartiet är en självklarhet. Även om jag ändå har en smula förståelse för de som inte står ut med V.s linje om bensinskatten och röstar på MP istället. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar