söndag 27 mars 2016

IS, OAS och den blinda terrorn mot civila

Mina första rent politiska minnen torde vara av Algerietkrigets slutfas, 1961-62. Framförallt minns jag en otäck organisation med initialerna OAS, Organisation de l'armée secrète. Jag var bara sju år, men visste tillräckligt mycket om den för att avsky den...

När jag nu läser om IS/DAESH och dess nedgång (som tveklöst förebådar deras nära förestående undergång) får jag en underlig känsla av dejavu.

IS mål är att upprätta ett ”muslimskt” kalifat i Irak och Syrien. Till en början såg de ut att lyckas ganska bra. Men ju fler motgångarna blev desto mer frekventa blev de rena terroraktionerna. Det finns somliga som inte tycks inse att dessa är ett utryck för svaghet, en nedgångsfas. De borde studera OAS öde.

OAS var inte alls muslimer, de var anti-muslimer. Deras mål var att Frankrike skulle upprätthålla sin ockupation av (det muslimska) Algeriet. OAS var skapad av den del av den franska armén som till varje pris ville behålla Algeriet franskt.

Det var när detta projekt definitivt hade misslyckats som OAS övergick till att huvudsakligen ägna sig åt en ren, besinningslös terror. Just i Frankrike var OAS terror lite mer specifik än vad IS är i Europa idag (man mördade militärer, representanter för staten, vänsterpolitiker etc.) men i Algeriet liknade den nästan exakt det IS gör i Europa idag,

Man mördade civila i de arabiska delarna enbart för att de befann sig där. Det stora flertalet som kom att dödas där var förstås araber, men även fransmän kunde bli offer om de befann sig på fel sida av de etnisk-geografiska gränserna. OAS dödade civila algerier i betydligt större omfattning än vad IS lyckas döda civilbefolkning i Europa idag,

Efter att OAS slog in på ren terror var det bara en tidsfråga innan de skulle krossas. Till sist hade de uttömt sina resurser, och de återstående resterna av OAS inriktade i den absoluta slutfasen all sin kraft på att genomföra mordförsök mot Charles de Gaulle, som samtliga misslyckades, även om det i några fall hängde på håret.

IS nuvarande terrorfas är inte det första steget i att förvandla Europa till ett kalifat. Det är början till slutet på denna reaktionära organisation. När man inte längre kan segra militärt övergår man till att mörda civila. Precis som en gång i tiden OAS.

2 kommentarer:

  1. En dålig jämförelse, om man vet vad OAS egentligen gjorde och stod för. OAS mördade motståndare i ett extremt desperat läge - ja. Desperationen bestod i insikten att en miljon fransmän skulle fördrivas från sin hem inom några månader. OAS ägnade sig aldrig åt tortyr.
    Att jämföra IS med FLN är däremot en betydligt giltigare jämförelse. Och FLN lyckades också i sitt terrorkrig - mot främst sekulära och franskvänliga muslimer, i andra hand mot franska bosättare och militärer. Resultatet är en brutal militärdiktatur som styrt och terroriserat Algeriet och dess invånare sedan dess.

    SvaraRadera
  2. Dina åsikter är rent sagt skrämmande. . Det är väl känt att den franska ockupationsarmén i Algeriet ägnade sig åt tortyr i Algeriet, och OAS uppstod ur just denna armé. Det var just avslöjanden om tortyren i Algeriet som var en av de centrala orsakerna till att motståndet mot ockupationen efter ett tag växte även i Frankrike.

    Mer principiellt, Frankrike var en ockupationsmakt som inte hade i Algeriet att göra. Och den franska armén utövade just en diktatur i Algeriet - mot majoriteten av befolkningen, som inte var fransmän.

    Ben Bellas regering var inte en strikt "demokrati" den heller, men få bedömare betvivlade att den hade folkligt stöd, Efter att den störtades genom en militärkupp 1965, blev det något annat, men även Boumédiènnes regering hade definitivt större stöd i Algeriet än vad den franska ockupationsarmén hade. För att uttrycka det mycket, mycket försiktigt.

    Om fransmännen hade haft stöd i den inhemska befolkningen skulle de mycket lätt ha kunnat besegra FLN - genom att beväpna befolkningen .... Det var de sista de ville göra, just därför att de sektorer som stödde fransmännen i Algeriet knappast var en större andel av befolkningen än de norrmän som stödde Quisling 1940-1945.

    Det visas också av att OAS i de arabiska områdena bedrev just en urskillningslös terror mot civilbefolkningen, vilket de inte på samma sätt gjorde i Frankrike. Det gjorde dom för att de visste att den inhemska civilbefolkningen till den överväldigande majoriteten var emot det franska styret.

    Det är intressant att det idag - 2016 - kan dyka upp kommentatorer som öppet stöder ren kolonialism, och ockupationspolitik. Intressant, men ganska så skrämmande.

    SvaraRadera