fredag 17 februari 2012

U-båten och NATO

/Om den kända u-båtsaffären 1981. Från "Jakobinen", december 1981. Min principiella syn på Sovjets spionage mot Sverige.... Jag tycker fortfarande att jag i stort hade rätt då. Men idag finns ju inte Sovjetunionen, så frågorna ställs helt annorlunda nu... /

Det stora Sovjet har sänt en u-båt som kränkt det lilla, alliansfria Sveriges gränser. Ett klassiskt exempel på den svage mot den starke, David mot Goliat. Eller?

Sverige är litet, javisst – men har inte den svenska armén mäktigare vänner bakom ryggen? Några fakta.

Först ett citat av Sveriges försvarsminister, Torsten Gustafsson.
”Även om vi betraktar oss som neutrala så vet vi ju vad vi hör hemma. Amerika är ju den stora demokratin. Utan USA skulle demokratierna slukas.” (Värnpliktsnytt nr. 9/81)

1973 avslöjade Folket i Bild/ Kulturfront IB, en hemlig svensk spionorganisation. Det visade sig att IB, i nära samarbete med NATO, spionerat på östblocket, arabstaterna och Nordvietnam.

Tidningen Pax (5/81) har publicerat uppgifter som visar att Sverige deltar i NATO:s radiospionage mot Sovjet.

1952 sköts ett Catalinaplan ned över sovjetiskt territorium. Sverige förnekade upprört att det skulle röra sig om spioneri. Nyligen har USA släppt officiella dokument som visar att det var ett i Sverige stationerat amerikanskt spionplan som blev nedskjutet.

Alltså; Sverige är (trots alla officiella deklarationer) en del av västkapitalismens militärallians och deltar i spionsamarbetet mot Östblocket. Östblocket spionerar naturligtvis på västalliansen, inklusive Sverige!

En del tycks bli oerhört upprörda över detta faktum. Varför?


Erik Rodenborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar